Vi har utarbeidet en liten guide i reklamasjonsbehandling, som alle i bransjen bør lese. Vi håper denne kan gi både optikere og leverandører et innblikk i noen av de regler som gjelder ved salg til forbrukere og salg mellom "handlende" (leverandør og optikere). Kjøpsloven fra 1988 gjelder mellom to "handlende", for eksempel optikeren og leverandøren, mens forbrukerkjøpsloven fra 2002 gjelder mellom en "handlende" (optikeren) og en forbruker. Reglene i forbrukerkjøpsloven kan ikke fravikes til skade for forbrukeren. Kjøpslovens regler kan derimot fravikes.
Filene som lastes ned er pdf'er. Web-versjonene er raskere å laste opp, dessuten kan de fleste browser'e søke gjennom et dokument etter ønsket informasjon. (ctrl + F)
Vi har utarbeidet en liten guide i reklamasjonsbehandling, som alle i bransjen bør lese. Vi håper denne kan gi både optikere og leverandører et innblikk i noen av de regler som gjelder ved salg til forbrukere og salg mellom ”handlende” (leverandør og optikere). Kjøpsloven fra 1988 gjelder mellom to ”handlende”, for eksempel optikeren og leverandøren, mens forbrukerkjøpsloven fra 2002 gjelder mellom en ”handlende” (optikeren) og en forbruker. Reglene i forbrukerkjøpsloven kan ikke fravikes til skade for forbrukeren. Kjøpslovens regler kan derimot fravikes.
Hva sier loven?
Tidsfrister
Forbrukerkjøpsloven (mellom optikeren og forbrukeren):
Mottak av reklamasjon
Det må skapes klarhet i om:
En vare har en mangel når den ikke er i samsvar med det som er avtalt mellom selger og kjøper. Hvis det er vanskelig å finne frem til hva som er avtalt, skal en vare blant annet ha den holdbarhet, funksjonalitet og kvalitet som tilsvarende produkter har. Forbrukeren må tåle normal slitasje og elde. Hvis forbrukeren eller noen han/hun er ansvarlig for er skyld i mangelen, vil han/hun ikke kunne kreve noe av selger. Dette gjelder for eksempel hvis forbrukeren har unnlatt å følge optikerens veiledning eller bruksanvisning. Vi oppfordrer opptikk forretninger til å levere ut ”Bruksanvisning for briller og solbriller ”. Når varen har en mangel som skyldes selger, leverandør eller produsent, kan forbrukeren i utgangspunktet velge mellom å kreve retting (reparasjon) eller omlevering (ny vare). Selger kan imidlertid alltid foreslå retting, og hvis forbrukeren aksepterer dette kan han ikke senere ombestemme seg å kreve omlevering. Hvis omleveringen vil påføre selger urimelige kostnader, kan han kreve å få rette. Retting eller omlevering skal skje innen rimelig tid og uten kostnad og uten vesentlig ulempe for forbrukeren. Selger får to reparasjons-/omleveringsforsøk for samme mangel.
Dersom varen ikke rettes eller omleveres, kan forbrukeren kreve et passende prisavslag. Dette skal tilsvare den verdireduksjon varen har fått som følge av mangelen. Det vil si forskjellen mellom den prisen varen hadde da den var mangelfri og den prisen varen har med mangelen.
Forutsatt at det ikke er gitt et prisavslag, kan forbrukeren heve kjøpet hvis mangelen ”ikke er uvesentlig”.
Bruk av reklamasjonsskjema
Det er utarbeidet et reklamasjonsskjema som alltid skal benyttes når forretninger går videre med reklamasjoner til leverandør. Hensikten med skjemaet er å sørge for at reklamasjonene håndteres korrekt. Ved å ha gode reklamasjonsrutiner vil forretningene fremstå som profesjonelle overfor kundene. Det å kunne vise til gode rutiner vil også være en fordel hvis saken bringes inn for forbrukertvistutvalget eller domstolene. Leverandørene kan kreve at reklamasjonsskjemaet fylles ut og sendes til dem før de tar stilling til en reklamasjon. Dokumentasjon som viser hvor og når varen er kjøpt, skal alltid legges ved reklamasjonsskjemaet og produktet.
Vi gratulerer deg med dine nye briller/solbriller og ønsker å gi deg noen tips om hvordan du bør behandle og vedlikeholde dem.
Vi ønsker at du skal være 100% fornøyd med brillene/solbrillene dine og ønsker deg velkommen tilbake dersom du har et spørsmål eller et problem.